• Facebook MM Content
  • Instagram MM Content
  • LinkedIn MM Content
  • YouTube MM Content
  • MM Content

5 tips om foto’s te optimaliseren op je website voor betere SEO

Tijdens de coronacrisis krijgen we bij MM Content tig vragen om websites en webshops te optimaliseren inzake SEO. Lees onze vijf tips om alleszins de foto’s op uw website/shop te optimaliseren en zo beter op te duiken in Google.
1. Sterke afbeeldingen (van een professionele fotograaf)

Een goede website gaat gepaard met sterke afbeeldingen. Niets gaat boven een professionele fotograaf, die de juiste sfeer en kwaliteit oplevert. Van product over portret- tot eventfotografie.

Als een professional inhuren geen optie is, dan zijn er websites met stockbeelden die gratis kunnen worden gedownloaded en (commercieel) gebruikt. Een goede tijdelijke oplossing, in afwachting van een persoonlijke fotoshoot.

Enkele stockwebsites:

2. Kies het juiste bestandsformaat: JPEG of PNG

Er bestaan tientallen bestandsformaten voor foto’s. Voor een website worden afbeeldingen best in JPEG of PNG opgeslagen en geüploaded. Elk formaat heeft zijn voor- en nadelen, maar JPEG of PNG is zeker het het beste formaat voor een website.

Wanneer JPEG? Ideaal voor foto’s. Dit bestandstype verpakt alle details van een foto in een relatief kleine bestandsgrootte. Dit bestand is minder zwaar dan een PNG.

Wanneer PNG? Ideaal voor logo’s en andere grafische elementen. De kwaliteit van een PNG is beter dan die van een JPEG, maar het bestand is meestal ook groter.

3. Pas de grootte van afbeeldingen aan

Niets zo ergerlijk als een website die traag opent. In de meeste gevallen zijn te zware foto’s de boosdoeners. Een negatief gevolg is dat Google trage websites afstraft in de zoekresultaten.

Voorbeeld: een foto van 5MB (megabyte) is gigantisch. Ideaal gezien worden afbeeldingen verkleind tot minder dan 500KB (kilobyte). Dit is perfect mogelijk zonder groot kwaliteitsverlies.

Uiteraard zijn er plekken op een website waar een grote foto wél relevant is. Denk maar aan een achtergrond of een header. Bij blogs zijne kleinere afbeeldingen meer op zijn plaats.

Online verkleinen:

4. Geef je afbeeldingen een goede naam

Geef afbeeldingen een passende en relevante naam. Vervang automatisch gegenereerde namen zoals ‘DSC12345.jpg’ in meer beschrijvende titels. Wanneer foto’s een passende en relevante naam krijgen, verbetert de positie in Google.

Hoezo? Google scant websites door teksten op website te lezen. Met foto’s gaat dit niet. Daarom wordt informatie over de afbeelding onder meer uit de bestandsnaam gehaald. Een bestandsnaam als ‘fotograaf_michael_meers.jpg’ zegt meer dan DSC12345.jpg.

5. Vul ondertitels en alt-tags in

Niet alleen de bestandsnaam, maar ook ondertitels en alt-tags op afbeeldingen is erg belangrijk voor de SEO van de website. Alternatieve teksten (of alt tags) zijn niet zichtbaar voor de gemiddelde bezoeker, maar vertellen zoekmachines waar de afbeelding over gaat.

CONCLUSIE

Bij MM Content kunnen we je helpen met zowel professionele fotografie als met SEO-optimalisatie. We bouwen en verbouwen zelf professionele websites en webshops.


Heb je nood aan fotografie of een website, neem vandaag contact op.

MM Content zorgt voor fotografie, video, webdesign en grafisch ontwerp in Tongeren. We vertellen verhalen. Visueel. Online en offline.

SITEMAP

GEGEVENS

VOLG ONS